• Welcome to Форумът на непреклонните глави.

Съвременната буржоазна образователна система произвежда неграмотни

Започната от lucho, 13 Август 2026, 19:05

« назад - напред »

lucho

Американски учител се разплака, защото учениците от гимназията не могат да четат и пишат

Цитат,,Те не успяха да попълнят четири думи. Аз им дадох отговорите още преди да започнат задачата. И те не успяха да я решат."

Преподавателят от Тексас, Дариъс Уилямс, разказа във видеоклип, че е дал на класа проста задача: да прочетат два абзаца и да завършат изречение. Според него, на учениците на възраст 17–18 години им се налагаше да вмъкнат само четири думи, но те не се справиха.

,,Просто не разбирам в какво е проблемът. Това е само вторият ден. Имам ученици от гимназията, които просто не могат да четат, и ученици от гимназията, които не могат да пишат", казва Уилямс през сълзи.

Както пише New York Post, това се случи няколко дни след публикуването на резултатите от тестовете по английски език в училищата в Ню Йорк. Неудовлетворителни оценки са получили, според предварителни данни, 57% от учениците в трети клас, 52% от учениците в четвърти клас и 57% от учениците в пети клас.

Да не злорадстваме – и нашите ученици вече не са по-добре от американските си връстници...

lucho

Германия закъса с полицаите: четирима от десет кандидати в Берлин не издържат теста по немски

ЦитатСред 5677 кандидати с диплома, позволяваща им да продължат във висше училище, са се провалили 1764 души – 31%. От 336 кандидати със завършено висше образование не са издържали 48, или 14%. При хората със средна образователна степен делът достига 47%, а при тези с разширена професионална квалификация – 69%. Подробната разбивка е публикувана от берлинския вестник B.Z.

Така полицията в германската столица се оказва в абсурдна ситуация. Хиляди млади хора имат дипломи от германската образователна система, но не могат да покрият езиковите изисквания, които същата система би трябвало да гарантира.

Това не е просто проблем на миграцията. The Telegraph акцентира върху факта, че Берлин има най-висок дял на новопостъпили полицаи с миграционен произход сред германските провинции – около 37% по данни за 2022 г. Но официалните резултати показват нещо още по-неприятно: разликата между представянето на кандидатите със и без миграционен произход е незначителна.
[...]
Това не оневинява интеграционната политика. Но показва, че кризата е станала много по-дълбока. Германия вече не се сблъсква единствено с чужденци, които не са научили езика. Тя се сблъсква с млади хора, преминали през собствените ѝ училища, получили германски дипломи и въпреки това неспособни да покрият минималните стандарти по правопис и граматика.

lucho

Образователен срив в Европа: Германия с най-слабите си резултати, България на дъното по четене и математика. Китай и Сингапур на върха

Изтокът все повече изпреварва и в тази област Запада, където се засилва неравенството не само между отделните страни, но и между отделните училища (има сегрегация на слабите ученици в слаби училища и на силните в силни.)

lucho

Трябва да се промени изчерпаният модел ,,Парите следват ученика"

Цитат на: Николай МилчевМного ме е страх обаче, че това прочуто ,,Парите следват ученика"* (което означава, че ученикът не може да бъде пипнат, защото носи приходи) никога няма да бъде променено. Не и в дивия капитализъм, в който живеем. Тук, по нашите географски ширини, парите не само следват ученика, те следват нашия живот изцяло. Парите решават дали да живеем, или да умрем, дали да се лекуваме, или не. Парите решават каква власт ще имаш. Парите решават всичко.

Като въведоха принципа ,,Парите следват ученика", в училището, в което работех, на практика спряхме да се занимаваме с дисциплината на учениците. Страх ни беше гък да кажем на учениците, защото, ако ги изгоним от училище или напуснат, трябва да се съкращават учители.

И ето го най-важното. Най-важното беше, че учителите почнахме да флиртуваме с учениците. Виждал съм с очите си как ученици в дванайсети клас имат по четиристотин-петстотин отсъствия и не можем да ги изключим, нито да ги накажем. Виждал съм как ученици идваха пияни и надрусани в училище и ние се правехме на разсеяни, за да не признаем собствената си безпомощност. А и смееш ли нещо да кажеш, около училищата – пълно с дилъри на дрога. Ще те причакат след часовете в тъмното, ще пострадаш.

Виждал съм как надувахме оценките на учениците само за да са доволни родителите. Общо взето, се въведе оценка Слаб (4). И съм виждал с очите си как лека-полека пропълзяха и се загнездиха всички онези неща – лоши и страховити, които доведоха до убийството на хълма в Пловдив.

Виждал съм как цели класове лъжат, как не им пука. Виждал съм как майки командват класни ръководители, особено начални учителки, и ги строяват като в казармата. А после прехвърлят цялата вина и отговорност на училището.

Разбира се, виждал съм и как идваха все по-слабо и по-слабо подготвени учители. Виждал съм как млади учители идваха и след един-два месеца изчезваха, за да не полудеят. А знам и за учители, които в часовете си, да ме прощавате, не правеха абсолютно нищо и оставяха учениците да спят. И учениците най-много обичаха тях.

Щях да забравя, но е много важно – върху гърба си съм усещал пълната конюнктура, която обзе авторите на някои учебници по история и по литература. Видях пълна политизация и фаворизиране на автори, изкарвани борци срещу комунизма или ,,жертви" на комунизма. Стигна се дотам, че автор, български поет от двайсетте години на миналия век, се изучаваше в горен курс с повече стихотворения от Христо Ботев. Бил пренебрегван след Девети септември. Като екзотика ще спомена, че излезе учебник, в който трябваше да преподаваме Едвин Сугарев.

Мисля си, че първото нещо, което трябва да се направи, е да се върне властта в ръцете на учителите, които в момента са абсолютно безпомощни. Учебниците по хуманитарните дисциплини трябва да бъдат пренаписани и деидеологизирани. Трябва рязко да се намали броят на извинените отсъствия и училището да бъде безкомпромисно към неизвинените.

Трябва да има оценки за поведение – казано простичко, трябва да може да се намалява поведението на провинили се ученици. След случая в Пловдив и след много предишни случаи ми се струва, че е назрял въпросът за вечерен час за учениците. В селото, в което живея, не може да се заспи по-рано от два-три часа през нощта от викове, от чалги, от гонки с коли и мотори. На малолетни. И да знаете, че на моторите по-малко от по три деца няма.

*) Порочната система на "делегираните бюджети" или "парите следват ученика/студента" я въведе Даниел Вълчев.

Накратко казано, трябва да се върне социалистическата образователна система на Народна република България. Но за да стане това, трябва да се върне Народната република, защото, както правилно отбелязва авторът, в общество, в което парите решават и купуват всичко, това е невъзможно.

lucho

Оздравяването на българското образование започва с премахване на инструментите за влияние на НПО-тата

Цитат на: Владимир ТодоровЕдин учебник по български език и литература, история и география; край на модела ,,парите следват ученика", превърнал децата в ,,златни кокошки" и принудил учителите да занижават критериите; връщане на възпитателната роля на училището и авторитета на преподавателя. И най-важното – да бъдат премахнати инструментите, чрез които внедрените в образованието НПО-та прокарват влиянието си и получават финансиране.